1/11/2008

Palena (American, Washington DC) - ★★★★

  • Restaurant - Palena (American)
  • Location - Washington DC

  • Score - Four out of Five

  • Dish of recommendation - Yukon Potato Gnocchi, Chestnut and Pear Tart

  • Comment - My 10-day gastronomy tour? kicked off with Palena, an American/Italian/French (and so on and on?!) restaurant run by a former White House chef and patissier in Cleveland Park. Though Palena is just off Cleveland Park Metro on Connecticut Ave, the restaurant had both casual and formal atmosphere. At the entrance of the restaurant there is a cafe/wine bar where people just stand with a glass of wine and chat, or sit and enjoy their cafe menu (which is much more reasonable than the restaurant's fixed menu). In the back, the restaurant had a pretty formal ambiance, even suited for a business dinner.

The restaurant offers three different menu: two courses + dessert for $58, three courses + dessert for $67 and four courses + dessert for $78. This offering is clearly appealing to a hearty eater! Needless to say, I can't take advantage of this pricing... We chose two courses + dessert. The good thing about the menu is that we could choose any two dishes from either first dish, second dish or main dish, although the restaurant discourages us from ordering two main dishes;) Actually Palena had a larger range of choice (and maybe more interesting) in the first and second dishes. We selected yukon potato gnocchi, Californian kumamoto? oyster and main lobster, cod (forgot the details) and pompano fish. My favorites were yukon potato gnocchi and pompano fish. Though it was a bit overcooked, Yukon potato gnocchi was very chewy and tasty with good combination of wildrice and carrot?. I never had pompano fish outside Japan, but Palena cooked in a light way with its skin crispy.



Palena's desserts were one of the best ones I had in the DC area, as it is true with its reputation. Chestnut gave the pear cake some texture, with ginger ice cream refreshing. Chocolate hazelnut cake did not express much of hazelnut taste, but the espresso sauce surprisingly made the cake much more interesting than the typical gateau au chocolat.

As this restaurant's pricing is on the higher end of the DC restaurants, it may be good to first try with the cafe. Palena's burger seems to be popular, so I need to check it out!


私は今日から来週末までひたすら食べ歩きの予定にしています。10日間で6件、それもDCで評判のお店ばかり。予約が取れたことをラッキーに思うべきなのだけど、お正月に続いて、これだけ食べているとさすがに体重(とお財布)が気になるところ・・・。この10日間が終わったら食べ歩きのペースを控えようかと思う一方、私のDC滞在はあと3ヶ月を切ってきたので、後悔したくないなと、くだらない悩みを抱えています!





さて、グルメツアーの初日はCleveland ParkのPalena。1980年代にWhitehouseのシェフをしていた、Frank Rutaが何年か前に開店したお店で、賑やかなConnecticut Ave沿いにあります。入口近辺は、
活気のあるカフェ・バー。奥は、一転して結構フォーマルな雰囲気で、ビジネスに使っても大丈夫なくらい。





訪問前に数々のレビューを読んで、あまり良く書かれていないサービスを気にしていたのですが、そのレビューのおかげか?、ウェイターの方は非常に親切でした。私たちの数々の質問にもきちんと対応してくれ、キッチンにまで確認しに行ってくれたほどです。ただ、お店が混んでいたためか、最後の方は少しせかされた気分もしましたが、滞在時間を考えると文句は言えないです。



メニューはコースメニューのみ。(デザート1皿を含む)3皿で58ドル、4皿で67ドル、5皿で76ドル。このアメリカにおいて、誰が5皿も食べるのでしょう?当然、私たちは最も費用対効果の低い?3皿のコースを選択。でも、1st dish、2nd dish、main dishのどれからでも好きな品を選べたので(メインディッシュ2皿は辞めてほしいと言われましたが、万が一オーダーしてもNoと言わないような気も・・・)、かなり選択肢の幅は広かったです。




メニュー自体には旬の品々が並び、牡蠣・ロブスターから、うさぎやひな鳥(squab)まで。相当悩んだ挙句、私はYukon Gold Potato GnocchiとCodに。Gnocchiが重いことが推測されたので、脂身の多いCodに不安を抱きながらも、以前あるレストランで食べたひどいCodの記憶を払拭するために敢えて選択。Gnocchiは多少料理しすぎかなと思ったけど、ワイルドライスや人参?がうまく絡み合っていて、食べ応えがあり。Codはやはり、私にはちょっと脂がきつすぎたかな。料理の仕方はよかったと思うので、私の舌にはCodが合わないみたいです。



一緒に食事に行った方の召し上がっていたCalifornia kumamoto oyster and maine lobster?はlobsterがぷりぷりしていて、食感を楽しめました。あと、どんなソースだったのか分からなかったのけど、ソースが大変おいしかったです。さらに、Pompano Fillet(あじ)は、皮がこんがり焼けていて、刻んだWalnutが面白いぐらいに調和していて、これはお薦めの品です。



評判の高いデザートは、
Chocolate and Hazelnut Cake - Espresso sauce

Chestnut and Pear Tart - Chocolate sorbet red wine sauce


ともに、甲乙付けがたいくらい。Pear Tartの洋ナシはリキュールの味が染み込んでいて、Chocolate and Hazelnut Cakeはその重厚さをEspresso sauceが予想外にもマイルドにしていました。うーん、もっとお腹がすいていれば、他のデザートも食べてみたかったなあ。


Palena

3529 Connecticut Avenue, N.W. Washington, D.C. 20008
202.537.9250





★ - 4/5 全般的に美味しいので、「外さないお店」という表現がふさわしいかも。デザートは特に美味しいです。難点を挙げるとすれば、「ワインの種類が相対的に少ない」、「品ごとにクオリティの差がやや大きい」というところでしょうか?次回は、カフェの方で、評価の高いハンバーガーやチキンを食べてみたいです。