4/19/2008

Seasons (American/アメリカ料理, Washington DC) - ★★★1/2

Restaurant - Seasons (American/アメリカ料理)

Location - Washington DC (ワシントンDC)

Score - 3.5/5

Dish of recommendation - Smoking" Blue Fin Tuna Tartare

Comment - I've been to Seasons restaurants by Four Seasons in a few cities such as Chicago. In contrary to my expectation coming from other American restaurants in the DC area, Seasons in Washington DC is quite innovative and original - I like it.

My first visit was for brunch on Thanksgiving Day. I chose Seasons mainly because of location and lack of choice (almost no restaurants are open for breakfast on Thanksgiving Day, of course!) Brunch menu consisted of both traditional and unique dishes. I chose Pecan and Golden Raisin Brioche French Toast, which I never saw in the other restaurant. The dish was fine, not as heavy as I had feared. Still, I did not get any strong impression from the restaurant, except the well-attentioned service and fresh juice. It was a pleasant brunch.

I went back to Seasons recently with a friend who is a frequent user of Four Seasons Hotel. This time, I liked almost everything I had and I experienced at the restaurant. Bouche-amuse of spinach soup was very refreshing and had a lot of spinach taste. The appetizer of tuna tartare was well decorated. It looked like gem on the top of tartare, with using two small stones between a white plate and a white bowl. Crabcake was flat and well, well baked. It's not my most favorite one as some fishy taste still remained, but it was nicely cooked. Dessert Tasting, which consisted of tiramisu/berry crumble/pecan ice cream/creme brule was very amusing. Pecan ice cream had good creaminess that showed good contrast with surprisingly light berry crumble (perhaps yogurt was used). I even liked the pinot noir from Russian Valley. The flavor of wild berry was just about right for me.

In general I liked all the food except the accompanying salad for crabcake - endives had a really weird spice. I confirmed that endives had spice, but didn't get to hear exactly which spice was used.

Unlike most of the restaurants in the DC area, Seasons restaurant has walls of windows with ample light coming into the restaurant. Their service is outstanding - possibly one of the very few restaurants where any waitstaff on the floor is ready to serve the guests (is it because their salaries do not depend on tips?) Unbelievable wine list (i.e. Seasons has more than five bottles from Domaine de la Romanee-Conti) and ample space among tables. I just wish this restaurant's pricing were more friendly!

私はシカゴを始めとして幾つかSeasonsレストランには行ったことがあります。基本的にどのお店はFour Seasons Hotelのメインダイニングらしく、クラシックだなあという印象を持っているのですが、DCのSeasonsは意外とモダンな要素が入っていて、結構気に入りました。

最初に訪問したのは、昨年のThanksgiving。ブレックファーストを食べることの出来るお店は当然殆どなく、Georgetownという場所を考慮してSeasonsを選びました。Pecan and Golden Raisin Brioche French Toastという見たこともない料理をトライしてみたのですが、おいしかったものの、特に印象が強く残りはしませんでした。フレッシュジュースがおいしかったのとサービスのレベルが高い方に記憶が残り、まあいいブランチだったかなという程度でした。

最近、DCのFour Seasons Hotelをかなり頻繁に利用している友人とディナーを食べに行きました。私のクラブケーキ好きを分かっている友人は、「クラブケーキを用意するように」と事前にお願いしてくれていたのでした!こういう気遣いってすごく嬉しかったです。だから、メインは迷う余地もなかったのですが、前菜は珍しくツナのタルタルを選択。そのとき、カメラが一瞬壊れていたため、写真を取ることが出来なかったのが残念なぐらい素敵な盛り付け。ツナのタルタルの上には宝石のような感じで飛び子が散っていて、白い器と置き皿の間には小石が二つおいてあるなど、日本庭園にある石を思い出させました。味も、柚子の効き方が抜群。クラブケーキは他のお店と比較して平たくて、表面がよくこんがりと焼きあがっていました。メインは大抵2個出るのですが、多すぎない1個でよかったです。

デザートはティラミスやkレーム・ブリュレ等4種類のテイスティングコースを選んだのですが、ピーカンアイスクリームのアイスクリームがすごく口ざわりがさわやかなのとベリー系クランブルのカスタードが本当においしかった。Emeritusというカリフォルニア・ラッシャンリバーのピノ・ノワールの適度なデリケートさで、ボトルを購入したくなったほどです。

食事には基本的に満足でしたが、なぜかクラブケーキについていたサラダは不可解な味。確認したところアーティチョークに何か味つけをしていたらしいのですが、かなり奇妙でした。何のスパイスを使ったのか教えてくれなかったところが気になりました・・・。

レストランの一面は大きな窓が並んでいて、日差しが入りやすい上に照明も明るくて、明るい気分で食事が出来るお店です。サービスも、フロアにいるどのウェイター・ウェイトレスもサービスをしてくれ、気を使わないところがよかった(給料体系がチップベースでなく固定給なのかなあ?)。ワインリストはドメーヌ・ドゥ・ラ・コンティのワインが軽く5本は載っているなど、ワイン愛好者にはたまらないリスト。実際、私は友人を待っている間、ワインリストを楽しんでいました。もう少し値段が控えめだったら、いいのですが、それはやはりフォーシーズンズ。ホテルの格に応じたお値段でした。

Pecan and Golden Raisin Brioche French Toast, Orange-Scented Butter

Emeritus, Russian River Pinot Noir

"Smoking" Blue Fin Tuna Tartare, Japanese Pearls, Wasabi Tobiko, Toasted Nigella, Yuzu

EmulsionSpecial crabcake for me!!!

Dessert Tasting - Tiramisu, Berry Crabmle, Peacan Ice Cream, Creme Brule

Seasons

2800 Pennsylvania Ave NW Washington, DC 20007

(202) 944-2000

★ - 3.5/5 雰囲気・サービス・料理の味だけならば4か4.5ですが、費用対効果ということで、やや低めの評価です。ビジネスディナーや特別な記念日の家族ディナー向きのお店です。