1/09/2008

Faidley's (Seafood, Baltimore, MD) - ★★★★1/2

  • Restaurant - Faidley's (Seafood)

  • Location - Baltimore, Maryland

  • Score - Four point five out of Five

  • Dish of recommendation - All Lump Crab Cake
  • Comment - This is a must stop for everyone visiting Baltimore. I would strongly say "you can't leave Baltimore without eating this crabcake!" One of my b-school classmates, a native Baltimorean, told me to visit him in Baltimore, especially because he thinks the crabcake at Faidley's is the best. How could I say no to this visit?

Located at the corner of Lexington Market (one of the oldest markets in the US), Faidley's had its own space, offering a variety of seafood, including shrimp, oysters, clams, and of course crab! Faidley has a long, long history (since 1886, four generations) and it is still run by a descendent of the founder, John W. Faidley, Sr. My friend introduced Nancy Devine, the present owner, to me at the restaurant. She was actually making crab cakes by hand! Unlike most of the restaurants, Faidley's offer three different types of crab cake - regular, backfin and all lump -. Though I never tried regular and backfin crab cake, I went for all lumb crab cake, a king of crab cake. Faidley's crab cake was huge, literally full of lumb of crab. Though lightly fried and browned on the surface, I could enjoy the freshness of crab meat. Faidley's offer several side dishes, including potato salad, coleslow, macaroni and cheese. The other dishes such as fried oysters and fried clam strips looked really tasty. The only con about Faidley's is that it is only open from 9 a.m. to 5 p.m. Mon-Sat.

またまた、crab cakeの話です。私の友人達はみな、私がcrab cakeに夢中なのを知っているので、色々と素晴らしいお店を薦めてくれたり、連れて行ってくれたりしています!(本当に感謝感激です)。このFaidley'sも、Baltimore出身のb-school時代の友人 が絶対に連れて行きたいと言ってくれたお店です。

ミニ同窓会を兼ねてBalimoreを訪問。朝から何も食べないで行くほど気合を入れていったのですが、その効果は十二分にありました!220年の歴史を誇る、その規模では世界最大というLexington Marketの中に、Faidley'sはお店を構えています。友人は私達をじらすかのように、Lexington Marketを一周案内してくれてから、ようやくFaidley'sに着きました。基本的には魚屋の中で、調理した魚料理を売っているお店で、立食であり、いわゆるレストランではないです。その分、新鮮なのだろうなと、もともと最高レベルまで達していた期待値が更に上昇。人生で最も楽しみにしていた食事、と言っても過言ではないぐらいでした!

カウンターでのオーダーの前には、実際にcrab cakeを作っている所も見学。友人が、Nancy Devineさんという、自らcrab cakeを作っているオーナーを紹介してくれました。すごくフレンドリーな女性で、注文を待っているお客さんと次々と会話をしていきます。




このお店が、一般のレストランと違うのは、3種類のcrab cakeを用意していること。Regular, Backfin, All Lumpとあり、All Lumpが最高級のcrab cakeです。せっかくなので、他の2種類も食べたいなと思ったのですが、結局All Lumpに。10種類近くあるサイドディッシュからPotato SaladとGreensを選択しました。




All Lump Crab Cakeは野球のボールに近いくらい大きく、軽く揚がって、表面がこんがり。でも、蟹の肉は一つ一つがとても大きくて食べ応えがあり、新鮮。スパイスの量も程度で、あっという間に1つ食べきってしまいました。さすがに、もう1つ食べるのはきついけど、結構悩んだくらい。




全米レベルで様々な雑誌で高い評価を得ているFaidley's。米国内だったら、取り寄せも出来るのですが、やはり現地で食べたいなと思う一品です。他にOysterやClamもおいしそうだったので、いつかはcrab cake以外もトライしたいと思うものの、既に2度伺ったけど、結局はAll Lump Crab Cakeを注文してしまうのでした。


Faidley Seafood World Famous Lexington Market

203 North Paca Baltimore, Maryland 21201

(410) 727-4898

★ - 4.5/5 Crab Cakeのみの評価ですが、私が今まで食べた中で味はトップクラス。市場の中にあるためか、値段も割安(大きなcrab cake1個が13ドル程度)なので、常連客が通うのも当然でしょう。市場の中にあるため、営業時間が月-土の9時-17時。これだけは、どうにかならないのかしら?

Proof (American, Washington DC) - ★★★★


  • Restaurant - Proof (American)


  • Location - Washington DC


  • Score - Four out of Five


  • Dish of recommendation - Toffee caramel pudding


  • Comment -..... Actually when I finished the longest comment I ever wrote, it somehow got deleted. I don't think I can write the same thing once again, so I just write the brief version. This restaurant is for wine lovers. Although the food is great (particularly their toffee caramel pudding and fois gras were beyond my expectation), wine lovers would be able to enjoy the wine list for at least five minutes. The problem is that the starting price of wine bottles as well as the average price is pretty high. Still, if you ask for recommendation, you can get high-quality wine of decent price. I really enjoyed Peter Howland Pine Lodge Shiraz, which matched roasted pork and hanger steak we ordered as main dishes. Please keep it in mind that the lightening there is almost nothing as you could see in my photos!

英語でかなり気合を入れて書いた文章が消えてしまったので、あまり書く気分になれないのですが、ここで書かないと恐らくもう二度と書かないので、書くことにします。


ワイン好きの友人の薦めで、予約が取れなかったので当日押しかけたワインレストランがProofです。土曜日だったけど、18時前にお店に入ったためか、食事を終わるまでそこまで混みあっていないなかで食事とワインを楽しみました。


食事はNew American?と呼べるのでしょうか。ChacuterieやCheeseのセレクションも充実していることもあり、かなりフレンチビストロの影響を受けたメニューです。ワインリストに没頭していた私は、食事の選択を友人にまかせっきりにしたのですが、普段はあまり好きでないフォワグラが意外に小さく?、あっさりとあじつけしていて、前菜から楽しみました。ワインリストは少なくとも5分以上読んでいても、読みきれないくらい。フランス・アメリカが中心でしたが、なぜかオーストラリアのShirazが飲みたくなり、あえて店員さんにアドバイスを。彼が熱く語ってくれた、Peter Howland Pine Lodge ShirazはオーストラリアのShirazにしてはまろやかな味わいで、私は食事よりもワインを楽しんだ、という印象が強く残った日です。ただし、デザートのToffee caramel pudding(正式名称は分かりませんが)は、ginger ice creamとのマッチングがよくて、半分酔っ払った状態ながら、このデザートとChacuterie、Cheeseと素晴らしいワインがあれば何て幸せなディナーになるんだろうなと思いました。

Proof Restaurant

775 G Street, NW Washington, DC 20001

(202) 737-7663

★-4/5 ワイン好きのためのお店です。私はリピーターになりたいけど、予約が取りにくい、ワインリストの価格帯が高め、照明が暗すぎる、という3点がネックになりそうです。